Skip to main content

Csőtörés, csöpögő csap

Heves Megyei Vízmű Zrt. – Életünk A Víz

Az ellátási területükön rendkívül sok esetben tapasztalható, hogy az ingatlanon belül (vízmérő után) a belső hálózaton kisebb-nagyobb csősérülések, vízelfolyások keletkeznek. Ezeket a vízelfolyásokat a fogyasztók az esetek 97 %-ban nem veszik észre. A talajba fektetett vezetékből szivárgó víz nem tör a felszínre, így látszólag a ”legártatlanabb” helyeken is előfordulhat a talajban szivárgás.

Ezen kívül gyakran előforduló jelenség a téli víztelenítő csapok nem tökéletes zárása, valamint a WC tartályok folyása. Az így elfolyt vízmennyiséget a vízmérő azonban méri. Társaságunk is csak a kiugróan magas fogyasztási adatokból következtethet erre. Tekintettel arra, hogy a vízmérő utáni vezetékhálózat karbantartása a tulajdonos feladata, valamint a vízmérő által mért fogyasztást kell a fogyasztónak megfizetnie, ezért feltétlenül szükséges, hogy saját érdekében vízhálózatát folyamatosan ellenőrizze.

•    Belső hálózatunk ellenőrzése

A lakásban és az udvaron jól el kell zárni minden vízvételi helyet, vízcsapot és megfigyelni a vízmérőt. Ha a vízmérőben nem észlelhető mozgás, a kis fekete csillagkerék sem forog, akkor minden rendben van a vízhálózaton. Ha forog a csillagkerék, akkor elfolyás van a belső hálózaton. Ilyenkor szakember segítségével sürgősen meg kell keresni a hiba okát, és haladéktalanul meg kell javíttatni a vezetéket, illetve szerelvényeket.

•    Téli időszakban nem használt ingatlanok esetében javasolt víztelenítési eljárás

1.    Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében a vízmérő előtti, – a közterület felé eső – csapot a téli használaton kívüli időszakra időszakosan el kell zárni! Amennyiben az elzáró csap nem működik, kérjük jelezze ezt társaságunknak a számlán szereplő telefonszámon.

2.    A vízmérő utáni golyóscsap elzárása után az épületben, illetve a kertben található csapokat ki kell nyitni, és nyitva is kell hagyni, majd a berendezésekből (bojler, WC tartály, stb.) le kell engedni a vizet.

3.    Ellenőrizni kell, hogy az elzáró szerelvények jól zárnak-e. A vízmérőn lévő csillagkerék nem foroghat! Az ellenőrzéssel a víztelenítés befejeződött.

Close Menu